Skygger fra vindmøller

Generelt omkring skygger fra vindmøller

Vindmøllen i dette eksempel (ikke St. Soels Energipark) har en rotordiameter på 126 m og en navhøjde på 87 m, dvs. en totalhøjde på 150 m.Vindmøllen i dette eksempel (ikke St. Soels Energipark) har en rotordiameter på 126 m og en navhøjde på 87 m, dvs. en totalhøjde på 150 m.Skygger og blink fra vindmøller er 2 særskilte problemstillinger, der kan opstå. Skygger fra vindmøller opstår, når solen skinner og det samtidig blæser, så vindmøllen roterer. Således kastes skygger fra vingerne i landskabet. Naboer til vindmøller indenfor en relativ kort afstand vil opleve, at der til tider vil opstå hurtige skift mellem direkte sollys og meget kort glimt af skygge.

Der må maksimalt opleves 10 timers skyggepåvirkning målt i realtid. Opleves der mere end det tilladte er der mulighed for at montere et skyggestop, der regulerer dette.

Som det ses på tegningen er omfanget af skyggekastninger kun meget begrænset. Da vindmøller i forvejen ikke sættes op tættere end 4 gange totalhøjden til naboer, bliver områder med risiko for skyggekastninger fra vindmøller reduceret til områder hhv. sydvest og sydøst for selve vindmøllens placering.

Blink fra vindmøller opstår ved solens refleksion i vingerne. Solens stråler bliver altså kastet tilbage som ved et spejl. Overfladen på vindmøllevinger er antirefleksbehandlede, så problemer med blink fra vindmøller er meget sjældne. Der er endvidere en række krav til antirefleksbehandlinger af vindmøllevinger, således at problemerne mindskes.

  • K/S St. Soels Energipark
  • Mariagervej 58B
  • 9500 Hobro
  • Danmark
  • 96207040